Tijdens je (studie)loopbaan neemt je waarde beetje bij beetje toe. Je marktwaarde, maar ook je menselijke waarde. MBO Amersfoort biedt jou handvatten om je waarde mee op te bouwen. En, met een leven lang leren, continue te vergroten. MBO Amersfoort inspireert en helpt studenten zich te ontwikkelen tot waardevolle vakmensen. Vakmensen waar het regionale bedrijfsleven om staat te springen, nu en in de toekomst.
Over MBO Amersfoort
Welkom
Je bent welkom!
Heb jij net je middelbare school afgerond of doe je dit binnenkort? Misschien ben je al een tijdje aan het werk en wil je graag je vakkennis bijspijkeren. Of ben je je als ervaren professional aan het heroriënteren op de arbeidsmarkt of binnen jouw vakgebied. In alle gevallen sta je voor een belangrijke beslissing: de keuze van een vervolgopleiding. Ga je fulltime leren? Of combineer je je opleiding liever met een baan? Wat je ook kiest: bij MBO Amersfoort leer je meer dan een vak en kun je een leven lang leren!
Wat heb jij nodig om het te maken?
Wij vinden het belangrijk dat jij je bij ons thuis voelt. Daarom staan jij en je leerwensen voor ons centraal. We kijken naar wat jij nodig hebt om jezelf te ontwikkelen. Studiesucces betekent voor iedere student iets anders. Samen met jou kijken we wat jíj nodig hebt. En iedere route die je kiest is de juiste route. Omdat het past bij de ontwikkeling die jij als professional én als persoon moet doormaken. Doordat wij samenwerken met bedrijven en brancheorganisaties krijg je volop gelegenheid om praktijkervaring op te doen.
Er is altijd een opleiding die bij jou past
Je kunt bij ons kiezen uit een groot aantal opleidingen in vele richtingen. Voor ieder instapniveau is er volop keuze. Bij een deel van onze opleidingen kun je kiezen tussen een BOL of BBL opleiding. Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) volg je een opleiding bij ons op school en doe je ervaring op door stages en opdrachten. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je een baan met één dag(deel) per week les. Wil je weten wat de mogelijkheden per opleiding zijn, klik dan in het menu op opleidingen.
Ook als je overweegt om hbo te gaan doen, zit je bij MBO Amersfoort goed. Onze opleidingen slaan een perfecte brug tussen vmbo en hbo. Afhankelijk van je vooropleiding kun je sommige opleidingen versneld volgen. Bij een aantal opleidingen krijg je al hbo-vakken, zodat je instroom in het hbo nog makkelijker gaat.
Ook hebben we een aantal MHBO-opleidingen. MHBO is dé manier om goed voorbereid de volgende stap te kunnen zetten naar jouw toekomst. Je volgt namelijk twee jaar lang een niveau 4 mbo-opleiding, zodat je versneld kunt doorstromen naar het hbo. Of je kan met de nodige ervaring binnen een vakgebied en een mbo-diploma op zak starten met werken. Het is hét alternatief voor de havo. Lees hier alles over MHBO.
Waar staan we voor: onze missie
Wij inspireren en ontwikkelen tot waarde(n)volle vakmensen.
Waar gaan wij voor: onze visie op leren en ontwikkelen
Bij MBO Amersfoort draait het om het succes van onze studenten. We willen dat onze studenten waarde(n)volle leerervaringen opdoen, zodat zij zijn toegerust om te leren en te leven in een complexe samenleving en om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt. Bij MBO Amersfoort bieden we onderwijs met denk-, werk en leerruimte. Dat uit zich in keuzemogelijkheden en maatwerk voor elke student. Het leren in de praktijk is bij MBO Amersfoort een leidend principe. Daartoe hebben wij verschillende onderwijsbedrijven opgericht, zoals bijvoorbeeld het landelijk bekende Leerhotel het Klooster. Een voorwaarde voor MBO Amersfoort is dat iedereen zich thuis en veilig voelt. Ook in hun latere carrière kunnen werknemers, vaak voormalige studenten, opleidingen en cursussen bij MBO Amersfoort volgen. MBO Amersfoort is daarmee dé opleider voor werkend Amersfoort en omgeving.
Wat vinden we belangrijk: onze waarden
Onze kernwaarden
Hoe dagen wij onszelf en anderen uit om te werken aan ieders waarde? Dit doen we op de manier waarop we werken: we hebben aandacht, we zijn ondernemend en we stimuleren groei.
Aandacht: Alles wat aandacht krijgt, groeit. Bij MBO Amersfoort word je écht gezien. Bij ons mogen studenten en medewerkers rekenen op persoonlijke aandacht. We hebben oprechte belangstelling voor elkaar en de omgeving.
Ondernemerschap: Ondernemerschap staat bij ons hoog in het vaandel. MBO Amersfoort heeft een ondernemende mentaliteit. Wij hebben het lef om uit te dagen, om ruimte te nemen en te geven en om nieuwe dingen te bedenken. We onderzoeken nieuwe wegen, zoeken actief samenwerking op en faciliteren studenten in hun ondernemerschap.
Groei: Een groeimindset zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en zin om te leren. MBO Amersfoort gelooft dat mensen verbeteren door inzet en toewijding. Kwaliteiten en persoonlijkheid staan niet vast. Iedereen kan zich verder ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen, op de wijze die bij hen past. We hebben hoge verwachtingen van onze studenten, onze collega’s en onze samenwerkingspartners. Elke dag een beetje beter.
Onze speerpunten en ambities
Met drie strategische speerpunten geven we verder richting aan de beweging die we al eerder inzetten. Deze speerpunten bepalen de koers voor de komende jaren:
- MBO Amersfoort richt zich op het studiesucces van de student.
- MBO Amersfoort sluit een leven lang aan bij de student.
- MBO Amersfoort is de meest ondernemende mbo-instelling van Nederland.
1. MBO Amersfoort richt zich op het studiesucces van de student
Bij alles wat we doen staat kwaliteit voorop. Dat wil zeggen kwalitatief goed onderwijs en excellente begeleiding. Onze stakeholders herkennen en erkennen dat. Voor ons is het optimaliseren van studiesucces tweeledig: het gaat om vakvaardigheden én gedrag. Enerzijds zetten we ons maximaal in om onze studenten succesvol hun leertrajecten te laten doorlopen en om het aantal voortijdig schoolverlaters te minimaliseren.
Anderzijds betekent studiesucces bij MBO Amersfoort meer dan studenten succesvol voorbereiden op de arbeidsmarkt. We geven de studenten de ruimte om zichzelf te vormen, te onderzoeken wat de wereld van hen vraagt en hoe zij zich daartoe verhouden. We bieden een drievoudige kwalificatie: goed voorbereid op de arbeidsmarkt, doorstroom naar HBO en goed burgerschap. Trends nemen we bij burgerschap en alles wat we doen mee. Voorbeelden daarvan zijn digitalisering, robotisering, vitaliteit en duurzaamheid.
2. MBO Amersfoort sluit een leven lang aan bij de student
MBO Amersfoort helpt studenten vanaf het eerste moment hun plek te vinden op de dynamische arbeidsmarkt en in de samenleving. De opleidingen van MBO Amersfoort sluiten goed aan bij het voortgezet onderwijs en bij het vervolgonderwijs. Hiertoe onderhouden we nauwe contacten met deze stakeholders. Studenten worden geholpen met de keuze voor een passende opleiding waarbij persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Mocht de student van opleiding willen wisselen dan accommoderen wij dat door ons flexibele en modulaire onderwijs. Flexibiliteit uit zich door het kunnen versnellen of vertragen. MBO Amersfoort helpt studenten regie te nemen over hun eigen leerproces. Studenten krijgen namelijk volop kansen om de eigen leerloopbaan te volgen. Wij houden contact met onze alumni. Zij kunnen bij MBO Amersfoort altijd terecht voor actualisering van kennis en/of vaardigheden om zo toegerust te blijven op een snel veranderde arbeidsmarkt. Door ons Professionals Programma geldt dit voor heel werkend Amersfoort en omgeving.
3. MBO Amersfoort is de meest ondernemende mbo-instelling van Nederland
MBO Amersfoort is ondernemend en ziet daarom graag ondernemende studenten. Door het stimuleren van zelfregie door onze manier van flexibel en modulair opleiden werken studenten aan een ondernemende houding. We ondernemen als MBO Amersfoort zelf ook volop. Excellente en ondernemende professionals dagen studenten in eigentijdse en hybride leeromgevingen uit om de grenzen van hun kunnen op te zoeken. Daartoe heeft MBO Amersfoort verschillende ondernemingen opgericht. We noemen dat onderwijsbedrijven. Onderwijs in Bedrijf is het erkende en aansprekende concept waarin onderwijs wordt vormgegeven op het snijvlak van praktijk en theorie; lerend werken. Hierdoor voorkomen we uitval, sluiten we optimaal aan bij de arbeidsmarkt en leveren we vakmensen af met een ondernemende mindset. Studenten worden gewaardeerde en ondernemende vakmensen die weten wat in de praktijk speelt. Veelal zijn bedrijfsleven en instellingen nauw betrokken bij de onderwijsbedrijven en bij de ontwikkeling van het onderwijs. Op die manier onderhouden we nauwe contacten met het werkveld waarvoor we onze studenten opleiden. Dit netwerk gebruiken we ook om studenten te faciliteren in het combineren van ondernemerschap met hun studie.
Bekijk hier het koersplan van MBO Amersfoort.
Wil je weten hoe onze organisatie is opgebouwd? Klik dan op onderstaande link voor ons organogram.
De leiding over MBO Amersfoort is in handen van het College van Bestuur:
- Marlies Verkuijlen (voorzitter)
- Gert-Jan Lantinga (vice voorzitter)
MBO Amersfoort heeft een Raad van Toezicht, bestaande uit vijf leden:
- Ellen Kruize (voorzitter)
- Marcel van Pijkeren (vicevoorzitter)
- Mandy Dijkman
- Erwin Bleumink
- Karlijn L’Ortye
Reglement Raad van Toezicht 2017 (pdf, 171 kB)
Verklaring van Ambitieus Toezicht (pdf, 99 kB)
Rooster van aftreden Raad van Toezicht (pdf, 117 kB)
Klokkenluidersregeling (pdf, 261 kB)
Reglement commissie Onderwijs en Kwaliteit (pdf, 299 kB)
Reglement commissie Audit en Finance (pdf, 300 kB)
Reglement Remuneratiecommissie (pdf, 305 kB)
Je vindt hier het Statuut Medezeggenschap.
Studentenraad
De studentenraad van MBO Amersfoort denkt en praat mee op bestuursniveau, over hoe het onderwijs op onze scholen beter en leuker kan. Ideeën en meningen zoeken wij op door te luisteren naar medestudenten. Wij zijn toegankelijk, ondernemend en vakkundig.
Wil jij lid worden van de studentenraad of een deelraad van jouw school? Neem dan contact op via studentenraad@mboamersfoort.nl.
Je vindt hier het Reglement Studentenraad.
Ondernemingsraad
De Ondernemingsraad (OR) bestaat uit medewerkers van MBO Amersfoort en behartigt de belangen van medewerkers van de scholen, staven en diensten. Bij MBO Amersfoort overlegt de OR met het CVB (College van Bestuur) over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen.
1 à 2 keer per jaar overlegt de OR ook met een delegatie van de Raad van Toezicht (rvt). De OR binnen MBO Amersfoort bestaat uit verschillende commissies.
Samenstelling van de OR
- Jaco Strootman (voorzitter)
- Rachel van de Groep (vice voorzitter)
- Tjitse Offinga (secretaris)
- Puck van Dorresteijn
- Ruud Hop
- Hatiçe Onay
- Karen van de Veen
- Han Wilhelm
- Anton Wolzak
Contact opnemen met de OR kan via ormboamersfoort@mboamersfoort.nl.
Bestuursverslagen en jaarrekeningen
Onderstaand vind je de bestuursverslagen en jaarrekeningen van MBO Amersfoort. *
2023
Bestuursverslag 2023
Jaarrekening 2023
2022
Bestuursverslag 2022
Jaarrekening 2022
2021
Bestuursverslag 2021
Jaarrekening 2021
2020
Bestuursverslag 2020
Jaarrekening 2020
2019
Bestuursverslag 2019
Jaarrekening 2019
2018
Bestuursverslag 2018
Jaarrekening 2018
2017
Bestuursverslag 2017
Jaarrekening 2017
* In geval van verschillen of inconsistenties tussen de op deze site opgenomen teksten en cijfermatige opstellingen en die in de originele jaarstukken, prevaleert de laatste.
- In de gedragscode is vastgelegd welk gedrag we van elkaar verwachten, worden de kernwaarden transparant en kunnen we elkaar op ons gedrag aanspreken.
- Ook heeft MBO Amersfoort een klokkenluidersregeling.
Voor een melding of klacht over ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie, kun je terecht bij één van de studentenadviseurs van MBO Amersfoort. Zij zijn erin gespecialiseerd om je hierbij te ondersteunen.
De interne vertrouwenspersoon voor studenten en ouders wat betreft ongewenst gedrag (pesten, seksuele intimidatie, agressie, geweld en discriminatie) is mevrouw Hannie Stehouwer:
E-mailadres: sth@mboamersfoort.nl
Telefoonnummer: 06-11989529
Elke klacht wordt vertrouwelijk behandeld. De studentenadviseur en interne vertrouwenspersoon onderneemt geen stappen zonder dat jij dit weet.
De vertrouwenspersoon luistert, neemt je verhaal serieus, en geeft je advies en ondersteuning. Je kunt bij de vertrouwenspersoon ook altijd terecht als je meer wilt weten over de klachtenregeling ongewenst gedrag.
Wij willen jou een prettige leeromgeving bieden. Maar waar mensen aan het werk zijn kunnen ook dingen misgaan.
Het kan voorkomen dat je ergens ontevreden over bent. Zit jou iets dwars? Bespreek dit altijd eerst met degene die erover gaat of waar je het probleem mee hebt (bijvoorbeeld je docent of je studieloopbaanbegeleider). Als je er samen niet uitkomt ga je naar de onderwijsmanager. Ga voor vragen over jouw examen naar de secretaris van jouw examencommissie en vraag om inzage. Kom je er hier ook niet uit, dan kun je terecht bij de klachtenfaciliteit van MBO Amersfoort via: klachtencoordinator@mboamersfoort.nl
- Ben je het niet eens met de afhandeling van je klacht? Dan kun je via de klachtenfaciliteit je klacht voorleggen aan een onafhankelijke klachtencommissie. Kijk in de regeling overige klachten en geschillen hoe dat gaat.
- Ben je het niet eens met een examenbeslissing of een BSA-beslissing? Dan kun je binnen 2 weken na datum van deze beslissing in beroep gaan bij de onafhankelijke Commissie van Beroep voor de Examens. Bekijk hier de regeling beroep tegen examenbeslissingen. Zorg dat je altijd inzage regelt voordat je in beroep gaat.
- Ben je niet akkoord met een andere beslissing van school? Leg dan via de klachtenfaciliteit binnen 6 weken jouw bezwaar voor aan de Geschillenadviescommissie. Bekijk ook de regeling overige klachten en geschillen.
- Dat kan dan via mail of per post:
- Per mail: klachtencoordinator@mboamersfoort.nl
- Schriftelijk per post naar klachtenfaciliteit, postbus 2133, 3800 cc Amersfoort
Routekaart klachten
MBO Amersfoort vindt het belangrijk dat je bij klachten of problemen kunt rekenen op een zorgvuldige en betrouwbare behandeling. De Routekaart klachten en problemen maakt in het kort duidelijk bij wie je terecht kunt.
De Regeling Schoolkosten wordt jaarlijks opgesteld om jou als student van MBO Amersfoort inzicht te geven in de kosten die samenhangen met de opleiding die je volgt. In de regeling vind je alles over:
- wettelijk les- en cursusgeld
- examenkosten voor examendeelnemers
- kosten die voortkomen uit studiebeëindiging
- leermiddelen en de regeling terugkoop ongebruikte leermiddelen
- het MBO Studentenfonds
- Financiële ondersteuning via DUO
De schoolkosten regeling is gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving. Veranderingen daarin tijdens het schooljaar 2024 - 2025 zijn voorbehouden.
Studentenstatuut en praktijkovereenkomst (POK)
In het studentenstatuut staan de regels voor iedereen die een opleiding volgt bij MBO Amersfoort. Het is geschreven in begrijpelijke taal. Heb je een vraag en vind je daarover geen voorschrift of regeling in het studentenstatuut? Kijk dan op de website van MBO Amersfoort: daar vind je ook alle andere voorschriften en regelingen.
Praktijkovereenkomst (POK)
Wanneer je beroepspraktijkvorming (BPV) gaat doen, sluit je een praktijkovereenkomst af. Hierin staan de afspraken tussen jou, MBO Amersfoort en het bedrijf waar je je BPV volgt.
- Praktijkovereenkomst (POK) algemene voorwaarden 2024-2025
- Praktijkovereenkomst (POK) - algemene voorwaarden Spaans 2024 - 2025
- Praktijkovereenkomst (POK) - algemene voorwaarden Duits 2024 - 2025
- Praktijkovereenkomst (POK) - algemene voorwaarden Engels 2024 - 2025
Jaarlijkse aanpassing voorwaarden
De voorwaarden bij de overeenkomsten worden elk jaar aangepast op de veranderingen in de wetgeving. De nieuwe voorwaarden gelden voor alle studenten van MBO Amersfoort, ook als je eerder met de opleiding bent begonnen.
Wij bieden studenten een veilige leerplek. Een goede en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens binnen MBO Amersfoort is daarvoor een randvoorwaarde.
Het privacyreglement van MBOA zorgt ervoor dat de verwerking van persoonsgegevens plaatsvindt conform de wettelijke regelingen (AVG) en gedragscodes genoemd in het Informatiebeveiligingsplan.
Als je je aanmeldt voor een opleiding bij MBO Amersfoort heten we je van harte welkom. We nodigen je uit voor een plaatsingsgesprek. Daarin willen we je graag beter leren kennen, en zijn geïnteresseerd in je achtergrond, wat je al gedaan hebt en je toekomstplannen.
We regelen extra ondersteuning als dat nodig is, en helpen je een goede keuze te maken als je nog twijfelt. Voor verdere uitleg zie ons toelatings- en plaatsingsbeleid.
Als topsporter kun je gebruikmaken van een speciale regeling. In de regeling staat:
- wat de uitgangspunten zijn van de regeling;
- hoe het aanvragen van een topsportregeling werkt, en;
- wat de eisen en verwachtingen zijn van student, topsportcoördinator en opleiding.
Je vindt hier meer informatie.
Werkend leren & Lerend werken
Alle informatie over het practoraat Werkend leren & Lerend werken vind je op de volgende pagina.
Zo brengt MBO Amersfoort de Gezonde School in praktijk
MBO Amersfoort vindt het belangrijk dat studenten en medewerkers zich fit en gezond voelen. Daar willen we graag bij helpen. MBO Amersfoort omarmt daarom de Gezonde School-aanpak, en werkt op een structurele en integrale manier aan gezondheid: in het beleid en in de praktijk.
MBO Amersfoort pakt gezondheidsbevordering en preventie van gezondheidsproblemen breed aan, zowel voor studenten als voor medewerkers. We hebben een integraal gezondheidsmanagementteam dat aandacht heeft voor een gezond en veilig schoolklimaat, een helder voedingsbeleid en we stimuleren sport en bewegen. Dit alles in overleg met de studentenraad en de scholen.
Onze kantine voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum. Jaarlijks brengen wij het aanbod en de uitstraling van de kantine in samenwerking met onze cateraar in kaart met de Kantinescan. De uitkomsten rapporteren we aan het gezondheidsmanagementteam.
Gezonde School is een samenwerking tussen de PO- en VO-raad, de MBO Raad, GGD GHOR Nederland, RIVM Centrum Gezond Leven, regionale GGD’en, gezondheidsfondsen, maatschappelijke organisaties en thema-instituten op het gebied van een gezonde leefstijl. De ministeries van VWS en OCW maken Gezonde School mogelijk.
MBO Amersfoort werkt volgens de vier pijlers van de Gezonde School:
Omgeving: MBO Amersfoort creëert een veilige fysieke en sociale schoolomgeving. Docenten en studenten gaan op een positieve manier met elkaar om en de fysieke omgeving van de school bevordert gezond gedrag.
Gezondheidseducatie: MBO Amersfoort besteedt in de lessen aandacht aan gezondheidsthema’s als voeding, alcohol en drugs.
Signaleren en doorverwijzen: Medewerkers zijn alert, en nemen gepaste stappen als ze gezondheidsrisico’s waarnemen, zoals drugsgebruik, over- of ondergewicht of sociaal-emotionele problemen.
Beleid en regelgeving: MBO Amersfoort verankert activiteiten en maatregelen structureel, door ze in beleidsdocumenten op te nemen.
De Gezonde School-aanpak heeft vijf gezondheidsthema’s:
- Bewegen en sport
- Voeding
- Roken, alcohol- en drugspreventie
- Welbevinden
- Relaties en seksualiteit
Heeft een schoolorganisatie binnen een thema alle pijlers van de Gezonde School op orde, dan komt ze voor dat thema in aanmerking voor het vignet Gezonde School. Dat vignet laat zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria van externe deskundigen, zoals het Voedingscentrum en het Trimbos-instituut.
Inkoopvoorwaarden
Op onze inkoopcontracten zijn de Algemene FSR Inkoopvoorwaarden voor Leveringen en Diensten aan MBO instellingen van toepassing. Uw algemene (verkoop)voorwaarden zijn niet van kracht.
Hier vindt u de algemene inkoopvoorwaarden van MBO Amersfoort.
Heeft u vragen en/of opmerkingen mail dan naar inkoop@mboamersfoort.nl
Werken bij MBO Amersfoort betekent werken in een omgeving waarin respect, betrokkenheid en je veilig voelen voorop staat. Wij hebben oog en aandacht voor iedereen. We hebben ook het lef om uit te dagen en nieuwe dingen te bedenken om zo het beste uit jezelf én uit een ander te halen. Onderwijs bij MBO Amersfoort is namelijk zo veel meer dan lesgeven alleen. De waarde die jij met je meebrengt in het klaslokaal, is essentieel om dit élke dag weer waar te maken.
Bekijk hier onze vacatures.