Ga naar content Ga naar footer
dag-van-de-mentale-gezondheid-mbo-amersfoort-7

11-10-2024

De worsteling van jongeren om over problemen te praten: ‘Wat als iedereen alles doorvertelt?’

MBO Amersfoort wil er alles aan doen om studenten te leren hun emoties te delen. Dat is hard nodig, want ze staan onder steeds hogere druk in hun privésituatie. ,,Het gaat niet goed met onze jongeren.”

MBO-studenten ervaren steeds meer druk, en hier lijdt hun mentale gezondheid onder. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat veel MBO’ers stress ervaren door een opeenstapeling van verantwoordelijkheden. Dit beaamt ook Paula van Arnhem, coach succesvol begeleiden bij het MBO Amersfoort.

,,Het gaat niet goed met veel jongeren”, vertelt Van Arnhem. ,,Er speelt zoveel op de achtergrond. Armoede, scheidingen, jongeren die thuis mantelzorger zijn, noem maar op. Het zorgt ervoor dat ze een andere rol in het gezin moeten innemen dan kind. We merken dat jongeren na de coronaperiode moeite hebben om zich kwetsbaar op te stellen. Ze hebben een bepaald deel sociale ontwikkeling niet kunnen ontplooien en moeten nu een inhaalslag maken.”

Aikido voor mentale gezondheid
Reden voor de mbo-school om donderdag voor het eerst een dag van de Mentale Gezondheid te organiseren. De themadag begint bij de School voor Gezondheidszorg en Welzijn aan de Leusderweg, als pilot.

De dag zelf is geopend door de Amersfoortse Rapper Diggy Dex, die de studenten een persoonlijke boodschap over kwetsbaarheid meegaf. Daarna zijn er verschillende activiteiten georganiseerd die de studenten zowel binnen als buiten schooltijd steun kunnen bieden.

Nickolas Parchevskyi (18), Student doktersassistent: 

Ik denk niet dat ik over dat soort dingen zou kunnen praten met mensen buiten mijn familie 

Bijvoorbeeld Over de streep, waar studenten persoonlijke vragen beantwoorden door over een fysieke lijn te stappen, of leren hoe beweging mentale gezondheid bevordert bij een Aikodo-demonstratie. Maar ook probeert de school studenten uit hun schulp te laten kruipen door vaste creatieve vakken te introduceren op alle Zorg en Welzijn-opleidingen.

Op de dag van de mentale gezondheid op het MBO-Amersfoort wordt studenten op allerlei manieren geleerd uit hun schulp te kruipen. 

Claudine van Leeuwen is één van de studenten die als geen ander weet hoe belangrijk het is om op school steun te krijgen als het even niet goed gaat. ,,Ik heb in het verleden heftige mentale problemen gehad”, vertelt de 21-jarige student verpleegkunde. ,,ik heb een dwangstoornis gehad. Ik worstelde heel erg met wat ik nou in het leven wilde.”

‘Kan er niet over praten
,,Het gaat inmiddels weer goed met mij. Ik heb behandelingen gehad, en er heel veel met mijn naaste omgeving over gepraat. Dat durfde ik eerst niet. Wat ik merkte is, dat het heel erg moeilijk was om over dit onderwerp te beginnen onder m’n leeftijdgenoten. Ik was bang dat ze zouden denken dat ik gek was, dat ik de enige was die me zo voelde. Maar achteraf heb ik zoveel steun van vriendinnen gehad, ik heb geleerd dat het echt niet raar is om jezelf niet goed te voelen.”

Voordat iedere leeftijdgenoot er zo openlijk over durft te praten, is er echter nog wel wat werk aan de winkel. Student doktersassistent Nickolas Parchevskyi (18) heeft het verhaal van Claudine aandachtig aangehoord. Hij zegt: ,,De docenten hier staan áltijd klaar voor je. Maar ik denk niet dat ik over dat soort dingen zou kunnen praten met mensen buiten mijn familie”. Zijn klasgenoot Omar Sharif (20) zegt: ,,Wat als iedereen alles doorvertelt?”

,,Dat speelde bij mij in het begin ook heel erg”, zegt Claudine. ,,Het vóelt heel gek om over zulke dingen met je leeftijdgenoten te praten, maar het ís helemaal niet gek.” Van Arnhem: ,,We proberen naar een klimaat toe te werken waarin die drempel om je kwetsbaar op te stellen in de klas steeds lager wordt.”

Journalist - Steven de Groot - Fotografie Nico Brons